VANNIEUWENHUIZE Adolf - Pvt - Mat 13365

3rd Battalion

 

Foto's door zijn neef worden overgebracht

 

 

Adolf Vannieuwenhuize was een oorlogsvrijwilliger 1944. Het stamnummer 13365 duid op het feit dat hij na September 1944 in dienst gegaan is. Hij heeft zijn opleiding gekregen in Temse  begin 45.

Na een zeer beperkte opleiding te hebben gekregen  is de brigade Piron overgeplaatst naar de limburg waar ze deelnamen een grote oefening .

De Britse legerleiding  "vond" dat de pas opgerichte Bataljons konden ingezet worden als een bezettingsleger of in in lijn kon gaan op een kalm front De Belgische hadden volgens de Britten te weinig ervaring en opleiding gekregen om aan een groot offensief deel te nemen.

Begin April is de Belgische Brigade Piron naar  de regio Opheusden overgeplaatst. Waar ze zeer moedig heeft gestreden bij deze gevechten lieten ongeveer 28 Belgische soldaten lieten het leven.

In tegenstelling tot wat gedacht was de regio niet zo " kalm" dan men had gedacht het was een veldtocht die zich typeert met nachtelijke patrouilles en lokale aanvallen .

de Nederlandse Waffen SS  ( 34ste  SS Holland) was een zeer fanatieke eenheid die niets te verliezen had. (tekst van Kris Michiels)