HOSTIJN Gaston - Pvt - Mat 7108

2nd Bn - HQ Coy

 

Getuigenis door John Verhagen en Didier Dufrane

 

Hostijn Gaston

Gaston Hostijn Cesar werd geboren te Aalbeke op 17 januari 1925.

Gaston was tijdens de oorlogsjaren actief bij de weerstand (meer bepaald bij de groep Lauwe-Moeskroen. Hij nam dienst als oorlogsvrijwilliger op 18 oktober 1944. Hij scheepte in op een oorlogsschip te Oostende met bestemming Engeland (Suttanton).

Zoals iedere soldaat had Gaston er een oorlogsmeter, een zekere Mevrouw Fernanda Arduin, zelf afkomstig van Oostende. Hij volgde eerst een opleiding bij de commando’s in Petworth (Sussex) en maakte er kennis met Jean Van Meerbeke, zijn koppelmaat. periode vervoegde Gaston de Brigade Piron in Lemington-Spa.

Na een korte   periode vervoegde Gaston de Brigade Piron in Lemington-Spa.

Na enkele weken werd hij samen met andere vrijwilligers verscheept naar Oostende. Van Oostende ging het naar St-Niklaas en werd Gaston ingedeeld bij het 2e Bataljon van de 1e Belgische Brigade (beter bekend onder de naam Brigade Piron). Het 2e Bataljon lag op dat ogenblik gekazerneerd in Hamme.

Gaston werd ingekwartierd in het “Fabriek La Durme ” gelegen in de Noordstraat. Hij maakte er kennis met Roland Jean en Marechal Leon,  waarmee hij goed bevriend werd. Beiden hadden al alle vorige veldtochten van de Brigade meegemaakt. Na enkele weken intensieve training vertrok het 2e  Bataljon begin april 1945 naar Lommel (Achterbos). Nadien kreeg het 2e Bataljon zijn marsorder om zich via het eiland Walcheren naar het front te begeven ( 2e Nederlandse Veldtocht). Gaston vocht er in de sectoren Waalwijk, Kaatsheuvel en Kapelle. Hij verloor er verschillende strijdmakkers waaronder Sdt Coopmans,  Sdt. Martens en Sgt. Biesmans. Zij werden voorlopig begraven op het kerkhof naast de kerk in Kaatsheuvel. Na de capitulatie van Duitsland vertrok hij op 10 mei met het 2e Bataljon met de trein naar Duitsland. Bij de overschrijding van de Rijn zagen ze nog hoe het stadje Krefelt nog in brand stond ten gevolge van geallieerde bombardementen. Ons Bataljon, onder leiding van majoor Van Horen bezette Ludinghausen. Na enkele maanden verblijf in bezet gebied,  keerde Gaston in december terug naar België,  meerbepaald naar Brugge om er gedemobiliseerd te worden. Hij keerde terug naar Hamme, waar hij tijdens zijn opleidingsperiode Maria ontmoet had. Hij huwde in 1946 en vestigde zich definitief in de Durmegemeente.

getuigenis Hostijn Gaston1 getuigenis Hostijn Gaston2links: voorlopige graven te kaatsheuvel (NL); rechts: groepsfoto in Hamme.