DEHAEN Aimé - Sdt - Mat 1047

Light Field Ambulance Unit

 

Getuigenis van John Verhagen

 

Aimé is geboren in Sint-Niklaas op 9 februari 1921. Op 16 mei, dus 6 dagen na de Duitse inval in België, vertrekt hij samen met zijn vader vanuit Sint-Niklaas met de fiets naar Ieper samen met enkele kennissen. In de grote verwarring in de Westhoek geraken ze in Calais (Noord-Frankrijk). Daar gaan ze aan boord van een koopvaardijschip om al enkele uren later in Engeland (Folkstone) te belanden. Aimé wordt naar London overgebracht en krijgt er zoals vele vluchtelingen onderdak bij een Engels gezin. Na enkele dagen ontmoet hij tijdens een wandeling enkele Belgische matrozen van een sleepboot. Aimé zoekt werk en krijgt een job aan boord van de sleper ‘Goliath’. Het werk is niet ongevaarlijk. Zij moeten de Noordzee op om gebombardeerde schepen de Theems in te slepen naar de Londense havens voor herstellingswerken. Aan boord bevindt zich telkens een gegradueerde van de Britse Marine, de liaison tussen hen en de Navy.
Begin december 1940 laat Aimé het zware zeeleven voor wat het is. Als goede Belg laat hij zich in Londen aanwerven bij de Belgische krijgsmacht en vervoegt het kleine Belgische leger te Tenby. Na de klassieke infanterieopleiding wordt hij aangeduid om chauffeur te worden en belandt op die manier bij de medische afdeling van de brigade als ambulancier.

Aimé is er bij als de "Brigade Piron" op 7 augustus 1944 voet aan wal zet in Courseulles en Arromanches (Normandië). De dagen in de omgeving van Sallenelles blijven voor altijd in zijn geheugen gegrift. Als eenvoudig soldaat maakt hij van 17 tot 26 augustus de bevrijding van de Côte Fleurie mee. Dan volgt de tocht door Noord-Frankrijk en de onvergetelijke bevrijding van Brussel op 4 september. Ook bij de eerste en tweede Nederlandse veldtocht is hij van de partij en moet menig zwaar gekwetste makker vanaf de hulpposten naar het achtergelegen veldhospitaal brengen.

Op 7 augustus 1945 volgt zoals voor vele veteranen die in Tenby hadden dienst genomen, de demobilisatie. Hij keert terug naar zijn geboortestad en vormt een gezin. Wanneer in 1946 de Sint-Niklase afdeling van de verbroedering brigade Piron opgericht wordt is hij meteen bestuurslid en wordt snel gedurende meer dan 20 jaar een begeesterde voorzitter. Sinds 2008 is hij erekorporaal van het regiment Bevrijding. Aimé overleed op 26 juli 2011.

Samen op de foto met die andere Sint-Niklase oudstrijder Louis Cockelbergh aan de gedenksteen waar de brigade de bevrijding van Thorn startte in 1944.   In 2008 wordt hij erekorporaal van het regiment Bevrijding. Het diploma van deze welverdiende eretitel werd hem op een plechtigheid in het Nederlandse Thorn overhandigd door de toenmalige korpscommandant.

Aimé Dehaen, Sint-Niklaas-Waas, September 2010