|
DERBOVEN Jozef- Sdt - Mat 10477 1ste Bataljon - C Coy- 3de Peloton
|
Sdt Derboven Jozef
1e Bataljon – C-Coy – 3e peloton
stamnummer : 10477
Jozef Derboven was van Kampenhout afkomstig, hij werd geboren in 1926.
Zijn moeder was een kennis van de zus (of schoonzus) van Kolonel Piron.
Zij was eveneens woonachtig te Kampenhout. Jozef was zodanig in de ban van de verhalen van Kolonel Piron, dat hij zich niettegenstaande het verzet van zijn moeder, zich als oorlogsvrijwilliger opgaf. Hij vervoegde de Brigade Piron tijdens de reorganisatieperiode.
De Brigade had toen het Waasland uitgekozen als opleidingsgebied. De stad St.Niklaas, gemeenten Temse en Hamme fungeerden als garnizoen plaatsen. Jozef Derboven kreeg er zijn opleiding en werd toegewezen aan het 1e bataljon te St.Niklaas. Eerst werd hij opgenomen in de A-Compagnie, nadien verhuisde hij naar de C-Compagnie (3e peloton). Hij had als onderofficier, sergeant André Divry, een oudgediende van Engeland, die aan de zijde was van Jozef toen hij in de nacht van 24 april te Ochten op 19 jarige leeftijd sneuvelde.
Sdt. Jozef Derboven Op de keerzijde van de foto staat geschreven : “Souvenir de notre marraine B.F. Vinck – St.Nicolas-Waes 1945” De dame bevind zich middenin de groep samen met de twee kinderen |
Sdt Jozef DERBOVEN, St. Niklaas 1945 (links, Lt HARDY) |
De gevechtspatrouille van het 3e peloton (C-Coy) op 23 april 1945
Hier opvolgend het verhaal van zijn toenmalig sergeant André Divry :
Het peloton was samengesteld uit 44 jonge recruten (allen oorlogsvrijwilligers).
In de nacht van 23 op 24 april 1945, nam het voltallig 3e peloton van de C-Coy, deel aan een gevechtspatrouille te Ochten.
Opdracht : een belangrijk kruispunt innemen van Ochten.
Onze artillerie opende het vuur richting vijand om onze patrouille te ondersteunen bij zijn opmars. Bij het naderen van het kruispunt ontstond er een hevig vuurgevecht. De Duitsers hadden zich in defensieve stelling ingegraven.
Jozef Derboven bevond zich naast mij toen hij dodelijk getroffen werd door een vuurstoot van duitse mitrailleuses. Ik dacht mij te herinneren dat Jozef getroffen werd in de nierstreek. Het was toen 1 uur in de nacht op 24 april. De Duitsers aan de overzijde behoorden tot de 21e Parachutiste Brigade.
Onze patrouille kon enkele gevangen maken waaronder een generaal, tevens commandant van die Brigade. Tijdens deze patrouille werd enkel Jozef Derboven gedood. Ik herinner mij Jozef zeergoed, hij droeg een bril met ronde glazen.
Besluit : Jozef Derboven sneuvelde tijdens een gevechtspatrouille getroffen door Duits mitrailleurvuur en niet zoals in het velddagboek beschreven staat : sneuvelde op zijn gevechtspost door vijandelijk artilleriegeschut!
Jozef Derboven kreeg postuum het oorlogskruis met palm.
Begrafenis van de 19 jarige Sdt. Jozef Derboven in het bijzijn van de Padre en het brengen van een laatste eresaluut van zijn strijdmakkers.