DE WAELE Joseph - Sdt- Matr 2303

Brigade HQ

 

De Waele Joseph (Stamnr 2303) Brigade HQ

    

Joseph De Waele is geboren op 8 maart 1921 te Harelbeke. Als gevolg van de economische crisis is zijn vader werkloos en in 1935 emigreert hij met de ganse familie naar Montevideo (Uruguay - Zuid Amerika). Hij krijgt daar als textiel-technicus een baan aangeboden.
Eind 1940 ontvangt Joseph via de Belgische ambassade in Montevideo zijn oproepingsbrief van de Belgische regering in Londen. Deserteur of dienstweigeraar worden is voor hem geen optie. Hij wordt medisch goedgekeurd en begin 1941 scheept hij in op de Britse vrachter ‘DUNSTER GRANGE’ met bestemming Glasgow. De tocht duurt 43 dagen ipv. 19. Het schip moet regelmatig koers wijzigen om Duitse U-boten en mijnen te ontwijken en ook een storm gooit roet in het eten. Aangekomen in Glasgow wordt hij samen met andere medepassagiers in geblindeerde vrachtwagens naar Londen overgebracht, en belandt na enkele dagen opsluiting (voor onderzoek door de Britse inlichtingendiensten) in het opvangcentrum voor Belgische soldaten waar hij met stamnummer 2303 wordt ingeschreven en zijn militaire kledij ontvangt.

 

   Na zijn basisopleiding krijgt Joseph een opleiding tot auto-en motomechanieker en wordt ‘dispatch rider’. Komt erop neer dat hij koerier is en de militaire post tussen de verschillende eenheden en het hoofdkwartier moet verzorgen per moto. Wanneer begin 1943 de ‘First Belgian group’ onder leiding van op dat ogenblik majoor PIRON wordt opgericht wordt De Waele overgeplaatst naar het hoofdkwartier van PIRON als bediende en medeverantwoordelijk voor de behandeling van de brief-wisseling (correspondentie)van de staf.

   Op 29 juli 1944 ontvangt de staf van de groepering het bericht om te vertrekken naar het front, ttz. Normandie en Joseph scheept dus als stafbediende mee in op 4 augustus te Tilbury(Engeland) op een van de Liberty schepen. Hij neemt vervolgens deel aan alle veldtochten van de brigade PIRON alsook aan het begin van de bezetting van Duitsland.

   Op 14 augustus 1945 volgt dan de demobilisatie. Joseph keert met de andere gedemobiliseerde vrijwilligers van het ‘eerste uur’ (degenen die nog in Groot-Brittannië) waren opgeleid en gestart waren met de bevrijding van de Côte Fleurie in Normandie naar Belgie. Hij huwt in Sint-Niklaas en keert voor enkele jaren terug naar Uruguay.


Begin 1950 keert hij met zijn familie terug naar Belgie. De familie De Waele vestigt zich in Sint-Niklaas. Joseph wordt onmiddellijk lid van de intussen opgerichte sectie Sint-Niklaas van de brigade PIRON en is een verdienstelijk bestuurslid. Jaren lang bekommert hij zich om het secretariaatswerk en is ook enkele jaren voorzitter van de sectie. Voor zijn inzet wordt hij verdienstelijk erekorporaal van het Regiment Bevrijding. Hij heeft meerdere nationale en internationale eretekens. Joseph overlijdt in 2009 op 88-jarige leeftijd als gevolg van een slepende ziekte.