MATTEZEWITZ Armand - Sdt - Stamnummer 4952

2e Compagnie - 3e Peloton

 

Soldaat Armand MATTEZEWITZ
2e Compagnie - 3e Peloton
Stamnummer : 4952 

 

Armand Mattezewitz verbleef vóór het uitbreken van de oorlog in Canada.  Samen met 4 andere Belgen,  Willy Lefevre,  Jacques Devisé,  Fernand Forgeur en Hilaire Van Campenhout namen zij dienst bij het Canadees Belgisch contingent.  Armand herinnert zich dat zij iedere maand naar Montréal reisden om hun soldij af te halen.

Armand Mattezewitz

 

Na enkele maanden opleiding,  eind 1942,  namen zij uiteindelijk het schip (Pasteur genaamd) in Halifax naar Liverpool.  In Leamington-Spa kreeg Armand zijn eerste inspuitingen en volgde nadien een opleiding onder leiding van Adjudant Vissers.  Oefeningen waren dagelijkse kost,  onder meer in Broadstairs en  Ramsgate. 

 

Ramsgate 1943

Devisé en Mattezewitz
Mattezewitz en Devisé
Hindernissen piste Ramsgate 1943

 

                   
Armand Mattezewitz zittend in bren-carrier,  Broadstairs 1943

 

In de loop van 1943 vervoegde Armand de 2e Compagnie dieonder leiding stond van majoor Waterloos.

Eind juli 1944,  ontscheepte Armand met de voorwacht (advance party) van de Brigade in Courseuilles-sur-Mer.  Het 3e peloton stond onder leiding van Olt. Rogge.  De Brigade maakte kennis met de harde realiteit van de oorlog,  zij verloor in Normandië een 30-tal manschappen en er vielen velen gewonden.  De dood stond achter ieder haag of muur te gluren,  de vele mijnen verspreid her en der zorgde voor de eerste slachtoffers,  mortiergeschut zaaide eveneens vernieling onder de manschappen,  maar na een tiental dagen strijd brak de veer uiteindelijk bij de vijand.
 

Op 16 augustus werd de achtervolging ingezet operatie “Paddle”.  Via de kust trokken we door Franceville en onze opmars werd onderbroken aan de brug van Cabourg over de Dives,  deze werd door de R.A.F vernietigd bij de landing op 6 juni. 

Cabourg

 

Uiteindelijk met behulp van plaatselijke vissers konden wij de rivier oversteken en trokken wij door Dives-sur-Mer.  

De bevolking ontving ons met open armen.

Vervolgens trokken wij richting Houlgate en zo verder nar Auberville viel de 1e sectie van het 5e peloton, 1e compagnie in een hinderlaag. Bijna de ganse sectie werd uitgeschakeld.

Vervolgens ging het via Villers-sur-Mer richting Deauville en Honfleur.

Eind augustus staken wij de Seine over en kwamen onder bevel van het XXX Britse korps.   De Brigade Piron kreeg het bevel om zich in het kielzog van de Britse Guards richting Belgische grens te begeven.

Op 3 septemberwas het zover,  de Brigade stak de grens over in Rongy,  om vervolgens deel te nemen aan de bevrijding van Brussel.  Na enkele dagen rust,  nam de Brigade Piron deel aan de Belgische veldtocht.

Op  11 september  rukte wij via Diest en Beringen verder op om via Heppen  na hevige gevechten Leopoldsburg te bevrijden.  Verschillende landgenoten lieten hierbij het leven.  Nadien volgde de slag der kanalen,  via Bree richting Kinrooi werden wij geregeld onder vuur genomen door terugtrekkende Duitse eenheden.   Ik herinner mij nog dat wij in Bree van een gastvrije boer spek met eieren kregen!  Wat een festijn!  Eind september namen wij stelling in Thorn. 

De 1e veldtocht van Holland werd een echte uitputtingsstrijd met een frontlinie die amper enkele kilometers van elkaar lag.  Gedurende ruim 2 maanden hebben wij met een minderheid stand gehouden tegen een Duitse overmacht samengetroept aan de overkant van het kanaal van Wessem en anderzijds van de Maas.  De vele Duitse infiltraties in onze linies hebben hun tol geëist.  Vele landgenoten lieten hierbij het leven.  Onder meer een makker van onze compagnie,  Frédéric ANTONI

Thorn,  uiterst links Olt. Rogge,  Armand Mattezewitz 5e van links.
Even proeven van de lekkere appels!

 

Thorn 1944,  voorbereiding van een aanvalspatrouille.

 

Ik was erbij toen wij tijdens de nacht van 11 op 12 november de aanval ingezet hebben om een bruggenhoofd te slaan over het Kanaal van Wessem.

Hierbij werd onze Luitenant Rogge zwaar gekwetst,  hij werd afgevoerd naar een boerderij (Kolderhof).   1e Sgt Majoor Silberman nam het initiatief om met een jeep onze Luitenant te evacueren met als dramatisch gevolg dat hij op de terugweg met de zwaar gewonde Luitenant op een mijn reed.  Alle inzittenden waren op slag dood.  Mijn goede vriend,  Jacques Devisé werd tijdens deze aanval eveneens gekwetst door een schrapnel.

Nadien werden wij afgelost door de 51eHighlandersDivision.

Eind december 1944 werd de Brigade gereorganiseerd in het land van Waas.


Ik verbleef  met de 2e Compagnie in Hamme.  Na 8 mei 1945 volgde mijn demobilisatie en keerde ik voor enige tijd terug naar Amerika.

 

 

Thorn,  naar aanleiding van de 70e verjaardag van de bevrijding


Armand Mattezewitz werd eind december 2014 tot Ere-Korporaal benoemd door het Bataljon Bevrijding-5e Linie.


Fotomateriaal : Armand Mattezewitz

Layout : Didier Dufrane