JANSSENS René - Sdt - Stamnummer 10071

2e Compagnie

 

 

Soldat René JANSSENS
2e Compagnie
Stamnummer : 10071 

 


René Janssens werd op 19 februari 1939 ingelijfd bij het 1e Jagers te Paard – 4e Escadron te Leopoldsburg.  Zijn KorpsComd was Kolonel Ninuit (wat mij opviel was dat hij maar één oog had).  De EenheidsComd of PelotonsComd
was Lt. Pauwels (alias Pijpke).

Van 10 mei tot 28 mei heeft René Janssens deelgenomen aan de 18-daagse veldtocht.

Op 29 mei werd hij krijgsgevangen genomen en verbleef hij in Hamburg ‘Stalag XA’ tot 19 januari 1941.  Vervolgens werd hij voor  9 maanden naar een kamp in Schleswig Holstein gestuurd. 


Voorbeeld van een foto die als postkaart verzonden werd naar het thuisfront, op de keerzijde kan men duidelijk de stempel zien (Stalag XA)

Bij zijn terugkomst in België,  vervoegde hij de weerstand.  Op 1 september 1942 maakte hij deel uit van “Erkend Gewapende Weerstand”.

Op 23 september 1944,  bij de doortocht van de Brigade Piron, nam hij onmiddellijk dienst bij de Brigade,  wat toen een uitzonderlijke situatie was.

Hij nam deel aan de 1e veldtocht van Holland.  Na de bevrijding van Thorn en de slag van Wessem is Sdt. Janssens half november 1944 “op rust” geplaatst in een hospitaal te Leuven.

NB : Hij maakte deel uit van de compagnie waaronder Olt. Rogge en 1Sgt Majoor Silberman op 11 november 1944 het leven lieten nabij het Kanaal van Wessem.

Eind december 1944 volgde de reorganisatie van de Brigade Piron in het Waasland waar hij met de 2e compagnie tijdens die opleidingsperiode in Hamme verbleef. 

In maart 1945 vertrok René naar Limburg voor deel te nemen aan oefeningen,  deze hadden plaats in Overpelt (3 dagen)  en vervolgens in Neerpelt.

 

Na deze periode vervoegde hij het 1e Infanterie bataljon in Leopoldsburg waar hij in dienst trad bij de Militaire Politie tot zijn demobilisatie kort na 8 mei 1945.

 

Zijn “marraine-de-guerre” heette “Jeanneke” en woonde te Brussel.

 

11 september 2014
Plechtigheid in Thorn n.a.v. de 70e verjaardag van de bevrijding.
René Janssens,  Louis Cockelbergh en Armand Mattizewitz worden door Luitenant-Kolonel Gert Van Goethem gefeliciteerd.

 


 

René heeft een gans parcours afgelegd,  gedurende al die oorlogsjaren heeft hij zich steeds verzet tegen de Duitse bezetter.  René,  jij hebt uw plicht gedaan jegens jou vaderland,  wij zullen U steeds dankbaar zijn,  jij hebt duidelijk bewezen dat waar een wil is,  een weg bestaat naar vrijheid!


Didier Dufrane.

 

Getuigenis van René Janssens,  geschreven in december 2014.