Frans ROMBAUTS - Soldaat - Stamn 1060

3e Compagnie - 3e Peloton

 

 

 

Soldaat Rombauts Frans
3de Compagnie - 3e Peloton - 2e Sectie
Stamnummer : 1060 

Frans Rombauts maakte deel uit van de 3e compagnie.  Hij behoorde tot het 3e peloton en was lid van de 2e sectie o.l.v. Sgt. Maurice Saelens.
De andere sectieleden waren Kpl. Berlin Moïse,  Lonnoy J,  Bogaerts L, Van Bossuyt A,  Poffé P,  Massenhove A en Nihoul A.

 

 

 Lowestoft 1943
v.l.n.r.
Govaerts F,  Waltens J, Massenhove A,  Daems V,  Rombauts F,
Decort F,  Bogaerts R,  Ferdinande A,  Van Daele Ch,  Badts E en Sgt. Saelens M.

 

Frans Rombauts in Groot-Brittannië

 

Frans Rombauts nam met de Brigade Piron deel aan de veldtocht van Normandië.  Samen met zijn makkers van het 3e peloton namen zij op 9 augustus stelling in het dorpje Sallenelles.  Na enkele dagen hevige strijd,  drong de Brigade de vijand terug.  De achtervolging kon beginnen,  17 augustus,  de operatie “Paddle” betekende het startschot van een algemene doorbraak in de vijandelijke linies.  De Belgen bevrijdde de ganse kuststreek tot in Honfleur.
Nadien werd de Brigade op 26 augustus nog hard op de proef gesteld in Foulbec met één gesneuvelde (F. Mouchet) en verscheidene gewonden als gevolg. 

Op 31 augustus en 1 september steekt de Brigade de Seine over onder toezicht van een verkenningsregiment van de 49e Divisie.
Op 2 september komt de Brigade Piron onder bevel van het XXXe Korps dat  onder leiding staat van Generaal Horrocks.  Hij meldt aan Kolonel Piron  dat hij op 3 september in Brussel wil staan gevolgd door de Brigade Piron.
En inderdaad,  in sneltempo en voorafgegaan door de Gardedivisie snelt de ganse Belgische Groepering richting vaderland.

Op 3 september om 16u36 overschrijdt de voorwacht van de Brigade met Kolonel Piron op kop de grens te Rongy.  De vele vreugdetaferelen van onze bevrijdde landgenoten waren ontroerend.  De dag nadien volgde de bevrijding van Brussel met een massa juichende Belgen,  intense vreugdemomenten die Frans Rombauts met zijn strijdmakkers nog zou meemaken,  want helaas,  enkele weken nadien tijdens de veldtocht van Limburg zou het noodlot toeslaan.

Op woensdag 20 september 1944,  nadat de Brigade Piron het begin van de opmars van de Guards Armoured Division had ondersteund,  maakte ze een sprong voorwaarts,  teneinde de regio Peer-Bree te bezetten.  Om 03.30 uur verliet de Brigade Leopoldsburg en begaf zich naar de streek tussen Peer en Bree.  Om 05.00 uur installeerde de Staf zich te Meeuwen.  De 2e Gemotoriseerde Eenheid bezette om 07.50 uur het kanaal ter hoogte van Bree,  terwijl het Eskadron de rest van de kanaaloever bezette.  De twee andere eenheden bleven in reserve.

De 3e Gemotoriseerde Eenheid bezette om 14.00 uur Kaulille,  de 1e Bocholt en de 2e bleef in Bree.  De Brigade werd in de regio,  met een breedte van 15 kilometer,  geconfronteerd met hardnekkige tegenstand van de Duitse parachutistenregimenten “Grasmehl” en “Hardegg”,  die onder andere waren samengesteld uit veteranen die op Kreta hadden gevochten.  Omstreeks 15.00 uur circuleerden nog steeds vijandelijke patrouilles ten westen van het kanaal.  Het Pantsereskadron werd ingezet om deze streek te zuiveren.  In de sector van Kaulille staken om 17.45 uur Duitse patrouilles het kanaal over in de richting van het westen.  Zij trokken zich terug als er op hen gevuurd werd.

Donderdag,  21 september 1944 werd omstreeks 12.15 uur de 1e Gemotoriseerde Eenheid hardnekkig onder vuur genomen door Duitse scherpschutters.  Om 17.15 uur maakte de 3e Gemotoriseerde Eenheid drie parachutisten krijgsgevangen.  Om 18.40 uur botste een patrouille van de 3e,  in Kaulille in de richting van het kanaal,  op een Duitse patrouille.  Soldaat Frans Rombauts
 (17 juli 1921 – 21 september 1944) werd dodelijk getroffen.

      
Bron : Historiek Bevrijding-5linie

 

 

Frans Rombauts ligt begraven te St. Katelijne-Waver.
Hij gaf op 23 jarige leeftijd zijn leven voor onze vrijheid!
R.I.P.

 

Lay-out en fotomateriaal Didier Dufrane